"Most még egyforma a szőlőfürt mindenütt ezen a darab földön, ahol szőlő terem. De majd ha borrá érik a szőlő, majd ha pincébe zárva megismerkedik a fogság gyötrelmeivel és forrongó szenvedélyeivel, majd ha felolvadnak benne a könnyek és sóhajtások, amelyek a kapálgatásnál körülvették, akkor tudjuk meg, hogy mi a különbség bor és bor között."

                                                                                                                                                                                   Krúdy Gyula

 
   

 


 

 
       bal borregio   
       Jogi szabályozásra tekintettel Magyarország 7 borrégióra, azokon belül 22 borvidékre tagolódik. Mi a Balatoni Borrégió 6 borvidékének egyikét képező, Balatonfüred-Csopak Borvidék területén tevékenykedünk. A borvidék a Balaton északkeleti részén, Balatonfőkajártól Zánkáig terül el és két körzetre oszlik:
-Balatonfüred-Csopaki körzet: Alsóörs, Aszófő, Balatonakali, Balatonalmádi, Balatonfőkajár, Balatonfüred, Balatonkenese, Balatonszőlős, Balatonudvari, Balatonvilágos, Csopak, Dörgicse, Felsőörs, Lovas, Mencshely, Örvényes, Paloznak, Pécsely, Tihany, Vászoly
-Zánkai körzet: Balatoncsicsó, Monoszló, Óbudavár, Szentantalfa, Szentjakabfa, Tagyon, Zánka.
A szőlővel betelepített terület kb. 2150 ha.
A borvidéken a szőlőművelés a rómaiakig vezethető vissza. A Balácza pusztán feltárt villa urbana (II.III. század) romjainál található falfestményeken már szüreti jeleneteket örökítettek meg. Egy 1082-ből származó tulajdonlevél szerint a veszprémi püspöknek már volt szőlőbirtoka Csopakon. 1211-ben Balatonfüred a Tihanyi Apátság tulajdona lett. A török hódoltság idején ezen a vidéken is alábbhagyott a szőlőművelés, megfogyatkoztak a szőlőművesek, és csökkentek a szőlővel telepített területek. A XVIII. században lendült fel újra a vidék szőlőkultúrája, és a XIX. századra a térség központjává vált Balatonfüred, majd a „Balaton fővárosa” címet is kiérdemelte. Balatonfüred adott helyet a megyei és országos előkelőségek báljainak, ünnepségeinek, ami mellé a térség fehér borait fogyasztották. Borvidékünk 1959-ben lett önálló, előtte a Badacsonyi Borvidékhez tartozott. 1987-óta Balatonfüred a Szőlő és Bor Nemzetközi Városa.
 
      
 
       
    Termesztett fajták  
    olrlg  
   

A borvidék zászlós borát adó fajta, amely Magyarország legnagyobb területen termelt szőlőfajtája. Teljes érésben savai erőteljesek, de finomak, gerincesek és elegánsak. Bora jó esetben tökéletes egyensúlyt tud felmutatni. Íze száraz iskolázásban fanyarkás, igazi férfias bornak tartják. Gyakran mutat keserűmandulára emlékeztető illat- és ízjegyeket, különösen itt, a Balaton-felvidéken. Meghálálja a késői szüretet, ezért arra alkalmas években egy részét fent hagyjuk. Az ültetvények Balatonfüreden és Aszófőn vannak.

 

wikipedia

 
       
    chard  
   

A legismertebb világfajta, amely a világ szinte összes termőhelyén jelen van. Bora fajtajelleges, finom zamatú. Mindig nagy kihívást jelent a borászok számára, hiszen semleges íze engedi, hogy a termőhely jellege és borászati stílusa érvényesüljön. Alkoholban gazdag, magas savtartalmú bort ad. Ízében dominálnak a más fajtákhoz nem hasonlíthatóan összetett savak. Ízjegyei: érett sárgadinnye, méz, érett bornál a vajasság. Rendkívül elegáns bor. Az ültetvény Balatonfüreden van.

 

wikipedia

 
       
    semi  
   

Rendkívül ritka fajta Magyarországon. A nagy francia és ausztrál termőterületeken leginkább cuve készítésben használják. Mi tisztán, reduktív, száraz, fehér borként készítjük. A száraz semillon rendszerint széles, kövér bor gyenge savakkal és lanolinos karakterrel, gyönyörű gyümölcsös ízvilággal. Az ültetvények Balatonfüreden vannak.

 

wikipedia

 
       
    muskot  
   

A közhiedelemmel ellentétben kiváló savakkal bíró bort adó fajta, amely igen kényes a szüret idejének megválasztására. Bora intenzíven illatos, kellemesen parfümös, zamatanyagokban gazdag, muskotályos ízű. Leginkább száraz, egyes évjáratokban félédes bort készítünk. Az ültetvény Pécselyen van.

 

wikipedia

 
       
    merlot  
   

Közismert világfajta, amely népszerű kiváló vörösbort ad. Érzékeny, gondos odafigyelést igénylő fajta. Bora mélyvörös színű, telt, finom zamatú, sok festékanyagot tartalmazó, megfelelő cserzőanyaggal bíró, mégis bársonyos. Az ültetvény Balatonfüreden van.

 

wikipedia

 
       
    zweig  
   

Osztrák nemesítésű fajta, amely szinte az összes termőterületünkön megtalálható. Kellő odafigyeléssel igen hálás. Bora színanyagban dús, lágy karakterû, de kellôképpen gazdag cseranyagokban. Lédús fajta, ebből készítjük rozé borainkat. Az ültetvények Tihanyban vannak.

 

wikipedia