"S a magyar, mikor feltalálta ezt a csodálatos bölcs és óvatos vegyüléket, mely elég tömény ahhoz, hogy sarkalja a borozgató férfi képzelőerejét, s ugyanakkor eléggé szelídített, hogy ne ártson a nemesebb szerveknek, mély élettapasztalatról tett tanúbizonyságot." 

                                                                                   Márai Sándor

 

 

 

 

 

szoda  
  

 

    

 A meleg nyárral megérkezik a hideg, gyöngyöző fröccsök ideje. Nincs az a sör, amely egy jó olaszrizling vagy rozé fröccsel fel tudná venni a versenyt. A széndioxidot már az 1700-as évek második felében elnyelették a vízzel, de ipari méretű előállítását Jedlik Ányos találta fel. Erről szóló művét 1829-ben publikálta. Az új ital neve szódavíz lett. A történet szerint Fáy András fóti pincéjében spriccelték meg a bort előszőr az új találmánnyal, a feltaláló jelenlétében. A szintén jelen lévő Vörösmarty Mihály az új ital, a "spritzer" elnevezését túl németesnek találta és azt mondta: "legyen inkább FRÖCCS"! És az lett... Fóti dal című költeményében írja:

"Fölfelé megy borban a gyöngy;
   Jól teszi.
 Tőle senki e jogát el
   Nem veszi.
 Törjön is mind ég felé az,
   Ami gyöngy;
 Hadd maradjon gyáva földön
   A göröngy."

Kedvelői tudják, hogy a szódavízet azóta sem helyettesítheti a fröccsben semmi.
Ahogy bármely jó ételt vagy italt csak kifogástalan, jó minőségű alapanyagokból lehet elkészíteni, úgy a jó fröccs sem készülhet rossz minőségű borból, rossz szódával vagy ásványvízzel. El kell oszlatnunk minden olyan alaptalan hiedelmet, ami azt sugallja, hogy a szóda a bor hibáinak elfedésére szolgál. Éppen ellenkezőleg, olyan értéket is előhozhat, amit egyébként nem veszünk észre. Ami pedig a minőséget illeti, ami ihatatlan tisztán, az szódával is ihatatlan. Ma már szerencsére nem igaz az az állítás, miszerint a fröccsözés méltatlanul mellőzött műfaj lenne.
A fröccsnek nem csak a keletkezése pillanatában voltak irodalmi  vonatkozásai. A fütty (kisfröccs) elnevezést például József Attilának, a húzás (nagyfröccs) elnevezést Molnár Ferencnek tulajdonítják. Krúdy Gyula nevét pedig - mint látni fogjuk - egy tőle származó, sajátos keverési arány viseli. "A víz megnevetteti a bort", mondta.

Összegyűjtöttük azokat az elnevezéseket és keverési arányokat, amelyek a fóti pince világpremierje óta keletkeztek és amelyek egy részét ma is használjuk:

 

 

 

 

froccs